Bankomat neslúži už len na výber hotovosti

04.07.2012 Bratislava

Bratislava 4. júla (TASR) - Napriek tomu, že platba kartou je dnes samozrejmosťou, naďalej platíme vo veľkom aj v hotovosti. Tú si najčastejšie vyberáme z bankomatov. Podľa štatistík ČSOB medzi najvyužívanejšie patria bankomaty v nákupných centrách, pričom najvyťaženejší bankomat vydá za deň takmer 25.000 eur.

Za prvých 5 mesiacov tohto roka bol najvyťaženejší bankomat ČSOB v bratislavskom obchodnom centre. Uskutoční sa na ňom v priemere 168 výberov za deň.

Bankomaty ČSOB sú vysoko vyťažené aj v ďalších obchodných centrách v ostatných mestách po celom Slovensku. Vo veľkom sa využíva aj bankomat v študentskej Mlynskej doline v Bratislave. Celkovo disponuje ČSOB sieťou 258 bankomatov, pričom najviac je ich v Bratislavskom kraji.

Z bankomatov tejto banky sa za minulý rok urobilo takmer 6 miliónov výberov a vybralo sa takmer 850 miliónov eur, pričom za mesiac je to takmer pol milióna výberov a ľudia si mesačne odnesú z bankomatov viac ako 70 miliónov eur. Priemerný jednorazový výber z bankomatu je 142 eur.

Bankomat oslavuje v týchto dňoch 45. výročie od svojho vzniku a kým v jeho začiatkoch boli peniaze skladované v obálkach, dnes sa technika posunula dopredu. Okrem výberu hotovosti sa prostredníctvom bankomatu dá vybaviť napríklad aj cestovné poistenie. Klient uhradí sumu platobnou kartou a ako doklad o poistení mu slúži potvrdenka z bankomatu.

TASR informovala ČSOB Finančná skupina.
 

Vyberte región